In acest articol, am detaliat în ce constă screeningul și prevenția, pentru ca tu, și femeile dragi din viața ta să fiți BINE informate și protejate împotriva cancerului de col uterin.

În ce constă screeningul?

Metodele de screening sunt de mai multe feluri, iar Papanicolau este testul standard de screening pentru cancerul de col uterin. Acest test verifică prezența celulelor precanceroase sau canceroase pe colul uterin.

Adițional, testarea HPV detectează prezența tulpinilor de risc crescut ale Virusului Papiloma Uman, care pot provoca cancerul de col uterin. Este adesea combinat cu testul Papanicolau pentru un screening mai cuprinzător.

Co-Testarea este metoda ce implică utilizarea atât a testului Papanicolau, cât și a testului HPV împreună, oferind o sensibilitate mai mare pentru detectarea schimbărilor precanceroase potențiale.

Când trebuie să ne testăm?

Se recomandă ca femeile să înceapă screeningul la vârsta de 21 de ani. Un test Papanicolau se efectuează de obicei la fiecare 3 ani, dacă rezultatele sunt normale.

Femeile cu vârsta cuprinsa între 30 si 65 de ani  pot continua cu un test Papanicolau la fiecare 3 ani sau pot opta pentru co-testare cu un test Papanicolau și un test HPV la fiecare 5 ani. Testarea HPV singură la fiecare 5 ani este, de asemenea, o opțiune.

Dacă o femeie a avut screeninguri regulate cu rezultate normale și nu prezintă un risc crescut pentru cancerul de col uterin, poate întrerupe screeningul după vârsta de 65 de ani. Femeile care au avut un istoric de leziuni CIN2 sau mai severe ar trebui să continue screeningul timp de cel puțin 20 de ani după diagnosticul inițial.

Femeile care au avut o histerectomie totală (îndepărtarea uterului și a colului uterin) din motive care nu sunt legate de cancerul de col uterin sau de schimbările precanceroase pot, de asemenea, să întrerupă screeningul.

Ce se întamplă după test? 

În cazul identificării unor rezultate anormale în urma testului Papanicolau sau HPV, continuăm cu proceduri suplimentare -Colposcopia sau Biopsia pentru a identifica cu exactitate gradul de leziune și pentru a stabili un plan de tratament corespunzător, este o procedura minim invazivă, de cabinet, care nu necesita sedare.

Well-Women Care

Sub cupola Well-Women Care, o inițiativă multidisciplinară creată pentru bunăstarea femeilor la orice vârstă,  am implementat un protocol structurat și țintit, special creat pentru prevenția cancerului de col uterin. Această afecțiune agresivă și de multe ori mortală, poate fi evitată prin acces la informație, testare, tratament și monitorizare. Nu da skip, la un simplu test ce îți poate salva viața.

TABLE OF CONTENT